Tuesday, May 25


Masakan Berasaskan Ikan

Assalamualaikum.

Hari-hari memasak jadi kering juga idea:) jadi hari ni tergerak hati pula nak senaraikan jenis2 masakan yg pernah di masak. jadi boleh lah tambah idea lagi untuk masak. Tapi bila tgk piramid makanan (sumber: google), kita kena bnyk makan sayur (so esok edisi jenis masakan sayur yg biasa sy masak)

Check list jenis masakan yg pernah dimasak (sekadar untuk rujukan untuk memudahkan kerja mmsk) :
Kategori Ikan:
1. Ikan masak asam pedas rebus.
2. Ikan singgang.
3. Ikan sweet sour.
4. Ikan masak kicap halia.
5. Ikan masak kicap berempah.
6. Ikan kari.
7. Ikan bakar bercili.
8. Ikan bakar tawar.
9. Ikan steam (warna putih).
10. Ikan steam + daun kesum (warna merah).
11. Ikan masak lemak.
12. Ikan sup.
13. Ikan goreng (hehe .. paling senang dan sodap dimakan bersama sambal)
14. Ikan sambal.
15. Ikan ala2 rendang (+daun kunyit).
16. Ikan tomyam (ni ada dua jenis samada berkuah mcm tomyam or boleh gak ditumis).
17. apa lagi ek? rasanya 6 jenis masakan ni ja yg dah pernah di masak di dapur ku:)

Jenis2 ikan yg biasa sy masak:
1. ikan haruan
2. ikan kembung.
3. ikan selar
4. ikan selar kuning.
5. ikan kerisi.
6. ikan sardin (org tganu panggl ikan selayang).
7. ikan kayu (org utara panggil) / ikan aya (org tganu panggil).
8. ikan cencaru.
9. ikan baung
10. ikan sepat.
11. ikan puyu.
12. ikan kerapu.
13. ikan jebong (org tganu pangggil, tp ngri lain xtau lah:)
14. ikan siakap.
15. ikan aji.
16. ikan oh ikan (tu saja kot)

so sampai sini dulu. wassalam.

No comments: