Wednesday, February 6

Diari Ummi Buat Adam al Hafiy : 6 months

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah anak Ummi sudah berumur 6 bulan. Bermakna dengan izin Allah Taala, Ummi telah berjaya melalui 6 bulan pertama menyusukan Adam sepenuhnya dan Ummi anugerahkan Diploma Penyusuan untuk diri sendiri :) . Walaupun stok susu telah tiada, hanya dengan kais pagi minum pagi esok tapi Ummi yakin dengan kuasa Allah Taala. 

Adam juga telah Ummi berikan "semi-solid food" pada 11/1/2013. Bermulalah proses cuba dan lihat berdasarkan 4 days rule. Setakat ini Adam hanya lulus ujian keledek, prune dan pear sahaja. Pisang, peas dan carrot tidak sesuai untuk perut Adam setakat ini sebab mengakibatkan sembelit. Ummi risau bila Adam sembelit, bermacam-macam cara Ummi cuba seperti berikan Adam puri prune, mandikan dengan air suam, buat senaman seperti kayuhan basikal, berikan air masak dan urut perut seperti arah pergerakan jam. Ummi rasa Adam sembelit sebab Adam tidak suka minum air masak. Bila diberikan air masak Adam akan semburkan balik dan buat-buat seperti muntah. Tapi Ummi tak putus asa, cuba dan terus mencuba memberikan Adam air masak setiap hari.

Genap 6 bulan 3 minggu 5 hari iaitu pada 5/2/2013, Adam telah berjaya menyusur dengan laju. Skill berguling semakin jarang digunakan oleh Adam untuk bergerak. Ummi gembira kerana anak Ummi semakin membesar dengan sihat. Ummi bila dukung Adam lama sengal tangan juga rasanya sebab berat Adam sudah mencecah 7.5kg.

Adam memang ramah, ada sahaja yang dicakapkannya. Walaupun Ummi tidak faham tapi Ummi tahu Adam gembira. Perkataan yang sering Adam sebut adalah "atatatah dan abababah". Kalau tengok cermin Adam akan ketawa sambil melompat-lompat. 

Enzema Adam Alhamdulillah semakin berkurangan dengan usaha meletakkan Super Soothing Rescue Lotion dan Super Soothing Rescue Baby Bath yang bebas dari bahan kimia keluaran Buds Baby. 

Ummi harap Adam membesar dengan sihat dan jadi anak dan Muslim yang soleh bila dewasa nanti. Semoga Adam berjaya dalam kehidupan dan maafkan Ummi kerana terpaksa meninggalkan Adam 8 jam sehari.

Sekian, Wassalam

Catatan oleh Ummi pada 6/2/2013


1 comment:

ema maiziana said...

assalamualaikum ustazah.

sy maiziana,pelajar isbac 2009.
tahniah sbb baby dah besar.cepatnya masa belalu.

saya harap ustazah sentiasa sihat dan maju.dan xlupa ucapan terima kasih dr saya sebab didik sy jd seorang manusia.hehe.