Monday, July 4

Kuih Kaswi Gandum


Assalamualaikum.

Untuk tahun 2011, inilah pertama kali saya buat kuih kaswi gandum. Kuihnya tidak terlampau manis dan sedap dimakan bersama kelapa parut. Resipi asal adalah daripada chef hanieliza yang hebat dalam masak-memasak.

Bahan A:
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu kapur (saya tidak masukkan)

Untuk hiasan:
Kelapa muda diparut dan digaul dengan sedikit garam dan gula.

Cara Penyediaan:
1. Panaskan kukusan.
2. Masakkan bahan A sehingga sebati dan mendidih kemudian sejukkan.
2. Campurkan bahan A yang telah disejukkan dengan bahan B dan kacau rata supaya tidak berketul-ketul.
3. Tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapu dengan minyak untuk mengelakkan kuih melekat.
4. Kukus selama 30 minit.

Selamat mencuba, wassalam

No comments: