Tuesday, July 5

Kek Coklat Tanpa Telur


Kek ini memang sedap dan rasanya tidak terlalu manis. Untuk lebih lembap simpan dan makan pada keesokan harinya. Terima kasih kepada kak fida kerana menyumbangkan resipi. Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com

Bahan :

Bahan A:
  • 300 ml susu segar ( 1 1/4 cawan )
  • 180 g gula halus ( 3/4 cawan )
  • 2 sudu besar madu
  • 1 sudu kecil instant cofee @ nescafe

Bahan B :
  • 180 ml minyak jagung @ sayur ( 1 cawan ) 

Bahan C ( diayak ) :
  • 200 g tepung gandum ( 1 1/2 cawan + 2 sudu besar )
  • 40 g serbuk koko ( 5 sudu besar )
  • 1/2 sudu besar bicarbonate of soda
  • 1/2 sudu besar baking powder

Cara membuatnya :
  1. Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.
  2. Masukkan bahan B ke dalam adunan A dan gaul rata. Alihkan ke dalam mangkuk yang besar.
  3. Ayak adunan C dan masukkan ke dalam campuran A dan B dan gaul hingga sebati dengan hand whisk.
  4. Tuang adunan ke dalam yang dialas dan digris dan bakar hingga masak pada suhu 160C selama 40 - 45 minit (saya masukkan dalam paper cup dan susun dalam dulang muffin untuk dibakar)
  5. Hiaskan dengan topping kegemaran. Selamat mencuba.

No comments: