Kek ini memang sedap dan rasanya tidak terlalu manis. Untuk lebih lembap simpan dan makan pada keesokan harinya. Terima kasih kepada kak fida kerana menyumbangkan resipi. Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com
Bahan :
Bahan A:
- 300 ml susu segar ( 1 1/4 cawan )
- 180 g gula halus ( 3/4 cawan )
- 2 sudu besar madu
- 1 sudu kecil instant cofee @ nescafe
Bahan B :
- 180 ml minyak jagung @ sayur ( 1 cawan )
Bahan C ( diayak ) :
- 200 g tepung gandum ( 1 1/2 cawan + 2 sudu besar )
- 40 g serbuk koko ( 5 sudu besar )
- 1/2 sudu besar bicarbonate of soda
- 1/2 sudu besar baking powder
Cara membuatnya :
- Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.
- Masukkan bahan B ke dalam adunan A dan gaul rata. Alihkan ke dalam mangkuk yang besar.
- Ayak adunan C dan masukkan ke dalam campuran A dan B dan gaul hingga sebati dengan hand whisk.
- Tuang adunan ke dalam yang dialas dan digris dan bakar hingga masak pada suhu 160C selama 40 - 45 minit (saya masukkan dalam paper cup dan susun dalam dulang muffin untuk dibakar)
- Hiaskan dengan topping kegemaran. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment