Obor-Obor Yang Telah Direndam |
Hari ini saya hendak berkongsi sejenis makanan yang dinamakan obor-obor yang di datangkan khas dari Sarawak. Obor-obor ini saya sudah rendam di dalam air.
Macam mana cara untuk makan? Mudah sahaja rendam dengan air biasa kemudian hiris nipis-nipis dan jadikan kerabu yang enak.
Resipi Kerabu Obor-Obor.
Bahan-Bahan:
200 grm obor-obor.
1 biji bawang merah/ besar dipotong bulat.
4 biji cili padi atau sekiranya tidak suka pedas boleh gantikan dengan 1 biji cili merah biasa di mayang halus.
1 sudu makan perahan limau / air asam jawa.
secubit garam
secubit gula
4 sudu makan kacang tanah yang digoreng dan ditumbuk (tak perlu terlalu halus).
Cara Penyediaan:
Campurkan dan gaulkan semua bahan-bahan di atas sehingga rata. Sekiranya terlalu kering boleh tambah 5 sudu besar air masak. Biarkan campuran kerabu ini mesra selama 15 minit kemudian boleh di hidang.
Memang sedap jadi selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment