Wednesday, May 25

Masakan Bekal: Mee Goreng Putih

Assalamualaikum
Pukul 4.00 pagi tadi alhamdulillah masih di panjangkan usia untuk bernafas. Selalunya sebelum tidur saya sudah fikir apa jenis sarapan yang akan di masak untuk menjimatkan masa di pagi yang hening itu;) Jadi sarapan yang di masak adalah mihun goreng putih tapi bukan ala-singapore. Bagi saya resipi ini sesuai untuk berdiet kerana tidak menggunakan banyak penambah perisa atau bahan awet.

Mihun Goreng Putih
 Bahan-Bahan
1/2 bungkus bihun  yang telah direndam dengan air suam.
8 biji cili padi dipotong
1 biji cili merah dipotong
10 ekor udang atau boleh jua letak sotong/daging/ayam
1 biji bawang merah dipotong halus
4 sudu makan minyak zaitun (minyak masak biasa pun boleh)
2 sudu teh garam halus (ikut kesesuaian)
1 genggam sayur-sayuran (kobis/sawi/taugeh)
3 batang saleri dipotong halus.
1 biji buah tomato dipotong


Cara Penyediaan 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili api yang dipotong, udang dan juga buah tomato dan biarkan masak seketika lebih kurang 2 minit.
3. Masukkan mihun yang telah direndam dan juga garam dan kacau sehingga rata. Untuk mempercepatkan bihun lembut tutup kuali dengan tudung periuk tapi jangan lama sangat nanti hangit pula mihun.
4. Balik-balikkan bihun sehingga rata dan masukkan batang saleri dan sayur dan biarka selama 1 minit.
akhirnya sedia untuk dihidang bersama telur goreng.

Jadi tiada bahan perasa atau pewarna dan juga ditambah pula dengan minyak zaitun InsyaAllah dapat mengekalkan kesihatan yang baik.
Wassalam.
3.

No comments: