Hari ini saya hendak kongsi mengenai buah mangga yang telah masak ranum. Alhamdulillah berbuah lebat musim ini sampai tidak termampu untuk makan. Syukur juga ramai jiran-jiran yang dapat merasa pada musim ini. Semalam saya teringin pula hendak minum jus mangga. Jadi dengan gigih saya mengupasnya kerana buah ini saiznya kecil-kecil tetapi rasanya sangat manis. Berikut adalah gambar magga tersebut, orang kampung saya namakan sebagai mempelam telur (sebab bentuknya macam telur) tetapi di negeri lain apa namanya ya?
| Buah mempelam telur yang ranum dan manis |
| Mempelam telur yang sudah dikupas |
Bahan-Bahan.
1. 20 biji mempelam telur.
2. Gula pasir 4 sudu besar (kalau hendak lagi manis boleh tambah)
3. Ais batu.
4. 1/2 cawan air mineral.
Cara Penyediaan:
1. Kupas buah mempelam telur dan potong bahagian isinya.
2. Masukkakan isi buah mempelam tersebut kedalam pengisar dan campurkan dengan gula serta 1/2 cawan air mineral. Kemudian dikisar (tidak perlu terlalu halus supaya dapat rasa isi buah mempelam tersebut).
3. Tuangkan ke dalam jug dan tambahkan dengan 1 cawan air mineral (jika terlalu pekat boleh tambahkan air lagi) dan akhir sekali tambah air batu. Siap dan sungguh mudah tapi segar dan berkhasiat.Selamat mencuba.
Wassalam.
2 comments:
erm...sedapnyer...saya pun suka jus mangga ni..setiap kali ke pasar ramadhan di sri manjung Perak, balik Penang mesti beli 10 bungkus sebagai stok berbuka..hehehe..memang amat menyegarkan...:-)..anyway, saya suka blog awak..gambar2 nampak menarik & menyelerakan..:-)
wow..sedap betul
Post a Comment