Mee Goreng |
Bahan-Bahan:
1 peket mee kuning (direndam sekejap di dalam air bagi menghilangkan rasa kapur).
10 ekor udang (atau boleh gunakan sotong/ayam/daging)
2 biji telur ayam (kalau suka)
1 biji bawang merah dipotong halus
3 batang celeri
1 genggam kobis yang dipotong halus (atau boleh juga letak taugeh).
3 sudu makan minyak untuk menumis bawang
3 sudu makan cili kisar / cili boh (boleh kurang atau tambah ikut selera masing-masing)
4 sudu makan kicap manis (boleh tambah atau kurang mengikut selera masing-masing)
1 biji tomato dibelah empat (atau gantikan dengan sos cili sebanyak 3 sudu besar)
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tomoto sambil dikacau untuk mengelakkan hangit.
3. Bila cili sudah masak masukkan udang dan pecahkan dua biji telur dan kacau sehingga masak.
4. Masukkan mee dan juga kicap manis dan kacau rata, sekiranya mee agak keras letakkan 1/2 cawan air dan tutup kuali dengan tudung periuk. Ini petua bagi mempercepatkan tempoh masakan.
5. Selepas 3 minit buka tudung periuk dan kacau mee tadi sehingga rata dan masukkan batang saleri dan kobis. Masakkan selama 1 minit dan boleh dihidang. Mudahkan dalam 10 minit sahaja sarapan pagi siap.
Nota: Saya tidak letakkan garam kerana selalunya kicap sudah masin, tetapi sekiranya kicap yang anda gunakan tidak masin sila tambah garam sebanyak 1 sudu teh atau mengikut selera masing-masing.Wassalam
No comments:
Post a Comment